Történetünk

Régi vágyunk teljesült 2018 szeptemberében az Összhang Zeneműhely megnyitásával. Olyan hangszeres oktatást valósítunk meg, mely segít felszabadítani és feldolgozni a gyerekek érzelmeit, ugyanakkor bővíti ismereteiket a világról, fejleszti koncentrációs készségüket, a kreativitásukat, hat a beszédfejlődésre, az olvasási és matematikai képességekre, és nem utolsó sorban az együtt zenélés megtanítja őket egymásra figyelni. Mindezt úgy, hogy nem húzunk éles határvonalat a klasszikus és könnyűzenei stílusok között.

Az elmúlt három év számunkra sok-sok örömet szerzett, hiszen a Zeneműhely megtelt hallgatókkal, és minden délután folyamatos a zenélés. A gyerekek nem csak a zeneórákon játszanak, hanem a tantermeikbe is magukkal viszik a hangszereiket, és muzsikálnak egymásnak is. A negyedéves és féléves koncertek pedig mind-mind felejthetetlen élménnyel gazdagítottak minket.
Zenészként és tanárként úgy érzem, rálátok a zeneoktatásra az alapoktól a legmagasabb szintig, és már régóta megfogalmazódott bennem, hogy a teljesítményközpontú, egységesített zeneoktatás sokaknak a zenélés öröme helyett csupán küzdelmeket jelent, kötelező gyakorlást, stresszhelyzeteket, rosszabb esetben kudarcélményeket. Pedig a zenélésben csak akkor teljesedhetünk ki, és akkor tapasztalhatjuk meg valamennyi pozitív hatását, ha felszabadultan, feszültségmentesen, szívből jövően zenélhetünk. Vallom, hogy minden gyermeknek egyénre szabottan kell oktatni a zenét. Meggyőződésem az is, hogy a kottaolvasás és a zeneelmélet alapjainak elsajátítása is a gyermek egyéniségéhez igazodó tempóban, a zeneórák keretein belül célszerű végezni.

Dr. Kovalcsik András, alapító

Liszt-díjas kürtművész. 25 éve játszik profi kamara- és szimfonikus együttesekben, 20 évig a Magyar Állami Operaház zenekarának tagja.
10 éve tanít a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán, jelenleg tanszékvezető egyetemi docensként.

Társalapítók

dr. Schlanger Judit

Orvos

Kovalcsik Tamás

Közgazdász